Verhalen

Sommige van mijn verhalen zijn een soort sprookjes. Andere zijn min of meer realistisch, ze vertellen iets over werkelijk bestaande personen en gaan over dingen die echt gebeurd zijn. Je zou kunnen denken dat die verhalen dus meer ‘waar’ zijn dan de sprookjes. Maar is dat ook zo? Veel lezers zijn benieuwd of de schrijver dat wat hij beschrijft zelf heeft meegemaakt. Is het verhaal beter wanneer het antwoord ‘ja’ is ? Nee, natuurlijk. Een verhaal is goed als het goed geschreven is, waar gebeurd of niet.
Trouwens, ‘waar gebeurd’  is niet hetzelfde als ‘waar’. Een sprookje kan de lezer overtuigen, niet omdat het waar gebeurd is, maar omdat het een diepere waarheid bevat. Bijvoorbeeld: wie angst en moeilijkheden overwint en op eigen kracht vertrouwt, kan zijn doel bereiken (sprookjes van Grimm). In die zin zijn sprookjes vaak meer ‘waar’ dan realistische verhalen. Overigens zijn mijn sprookjes meestal een mengelmoes van sprookjesachtige elementen en dingen die echt gebeurd zijn. 
Maar ook van mijn realistische verhalen heb ik geprobeerd iets meer te maken dan alleen een verslag van allerlei gebeurtenissen. Of dat is gelukt mag de lezer beoordelen.

Reacties (ook kritisch commentaar) zijn welkom. Scroll om te reageren omlaag naar het eind van de betreffende pagina.