Persoonlijk

p1000752

Wie ben ik en wat heb ik zoal gedaan in mijn werkzame leven?
Na mijn eindexamen gymnasium A (1956), studeerde ik een paar jaar Frans in Leiden. Nou ja, studeren… ik was vooral bezig met gitaarspelen, Franse chansons zingen en het studententoneel. Toneel was al sinds de middelbare school mijn grote liefde. Daarom verruilde ik de universitaire studie voor een opleiding spel en regie aan de toneelschool in Amsterdam.
Daarna werkte ik een paar jaar als acteur bij de Nieuwe Komedie, het gezelschap van Erik Vos. Maar de rollen die ik kreeg bevielen mij niet, en ik hield er ook niet van dat regisseurs de baas over mij speelden. Ik wilde zelf de baas zijn.
Daarom verkaste ik voor een jaar naar Parijs, waar ik als acteur en regisseur deelnam aan een internationale workshop voor jonge theatermakers.
Weer in Nederland keerde ik niet terug naar het toneel, maar ging bij de televisie werken als redacteur/regisseur van informatieve programma’s. Dat heb ik bijna dertig jaar lang gedaan.
In mijn vrije tijd regisseerde ik af en toe amateurtoneel, schreef liedjes en vertaalde Franse chansons, onder andere voor Herman van Veen.
Ook pakte ik mijn afgebroken studie weer op en studeerde af in de Franse taal- en letterkunde en de literatuurwetenschap. Deze studies inspireerden mij om na mijn pensionering meer te gaan schrijven, vooral korte verhalen, gedichten en essays over kunst en literatuur.
In 2010 heb ik een boek gepubliceerd met de titel Tot ziens in de hemel  (Uitgeverij Contact).  Het is het levensverhaal van mijn ouders (en een beetje van mijzelf als kind). Het geeft ook een beeld van de tijd waarin zij leefden en die zo anders was dan de onze.

 

IMG_0588 (3)

 

Ferencke's eerste communie (2)